Zina Sebebiyle Boşanma

TMK m.161’e göre;

“Eşlerden biri zina ederse, diğer eş boşanma davası açabilir.

Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her halde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşecektir.

Affeden tarafın dava hakkı yoktur.”

Zina 4721 Sayılı Türk Medeni Kanununa göre düzenlenen özel boşanma ve mutlak sebepleri arasında sayılmış olup sadakat yükümlülüğüne aykırı davranan eşe yönelik hukukumuzda zina sebebiyle boşanma davalarında kusur ilkesi kabul edilmiştir.

Boşanma sebebi olarak gösterilen vakıanın varlığının ispat edilmesi durumunda kadın veya erkek eşin açmış olduğu davada bu olayın evlilik birliğine etkisine bakılmaksızın boşanma kararı verilir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere; TMK’nın 161. Maddesinde düzenlenen zina sebebiyle boşanma kusura dayalı bir boşanma sebebidir.

Zina Sebebi ile Boşanmanın Koşulları

Zina sebebiyle boşanma kararı verilebilmesi için aşağıdaki koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu koşulları şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Evlilik Koşulu:

Tarafların zina sebebiyle boşanma davası açabilmesi için aralarındaki evlilik birliği kurulmuş olmalıdır.

2. Cinsel İlişki Koşulu:

Taraflardan birinin, eşi dışında biri ile kasten cinsel birliktelik yaşaması gerekmektedir.

3. Kusur Koşulu:

Zina sebebiyle boşanma davası açılabilmesi için zina eden eşin kusurlu olması gerekmektedir. Kusurdan kasıt; zina eden eşin cinsel birlikteliği bilerek ve isteyerek gerçekleştirmiş olmasıdır. Kusur koşulu, tecavüz, ağır uyku, ipnotizma, kendini bilemeyecek derecede sarhoş olma, ciddi tehdit altında gibi durumlarda uygulanmayacaktır.

2. Zina Sebebi ile Boşanma Davası Nasıl ve Kim Tarafından Açılır?

Zina sebebiyle boşanma davası, durumu izah eden boşanma dilekçesi ve deliller ile birlikte yetkili aile mahkemesine sunularak açılabilmektedir. Bu aşamada boşanma dava dilekçeleri hak düşürücü süreler, yetkili ve görevli mahkemeler ve kanunun belirlediği dilekçede bulunması gereken hususlar bakımından hukuki ve mali uzmanlık gerektirmektedir. Hak kaybı yaşanmaması açısından avukattan yardım alınması tarafların lehine olacaktır.

Zina sebebiyle boşanma davasını; zina eden eşe karşı diğer eş yetkili aile mahkemesinde açabilmektedir.

3. Zina Sebebi ile Boşanma Davasında İspat

İspat hukuk sistemimizde genel kuraldır, iddia eden iddiasını ispat ile yükümlüdür. Bu durum; zina sebebiyle boşanmalarda da geçerlidir, ispat yükü davacı taraftadır.

Zina sebebiyle boşanma davalarında; zina vakıasının gerçekleştiğini ispat etmek zor olduğundan; zina vakıası her türlü delille ispatlanabilmektedir. Zina sebebiyle boşanma davalarında cinsel ilişkinin varlığı duraksamaya yer vermeyecek şekilde gerçekleşmelidir. Bu hususlar sınırlı sayıda değildir, şu şekilde sıralanabilir:

  • Otelde aynı odada gecelemek zina için yeterlidir.
  • Yalnız olarak eve almak zina için yeterlidir.

3.a İspat Araçları olarak sayılabilecek durumlar;

  • Gebe Kalmak
  • Zührevi Hastalığa Yakalanmak
  • Zinaya ilişkin Fotoğraflar
  • Düğün Yapmak (Zina edilen taraf ile)
  • Mektup
  • Bilgisayar Kaydı
  • Telefon Kaydı
  • Ses Kaydı
  • Kamera Kaydı
  • Sosyal Medya Paylaşımları
  • Tanık Anlatımları
  • Kesinleşmiş hükümlülük kararı
  • Soruşturma Evrakları
  • Otel Kayıtları
  • Hamilelik Testi
  • Resmi Evraklar

3.b İspat Aracı olarak sayılamayanlar;

  • İkrar
  • Yemin

4. Dava Hakkının Ortadan Kalkması

Zina sebebiyle boşanma davalarında dava hakkı iki halde ortadan kalkmaktadır. Bunlar; Af ve Hak Düşürücü Sürelerdir.

4.a. Hak Düşürücü Süre (TMK m.161 f.2)

Zina sebebiyle boşanma davalarında, davaya hakkı olan tarafın; boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay, her halde zina eyleminin üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşecektir. Hakim bu süreleri kendiliğinden dikkate alacağından bahse konu süreleri geçirmeden davanın açılması önem taşımaktadır. Bu süreyi geçiren eş zina sebebiyle olmasa da başka sebeplere dayanarak yine boşanma davası açabilecektir.

4.b. Af (TMK 161 f.3)

Zina her ne kadar mutlak boşanma sebepleri arasında sayılmışsa da af halinde dava hakkı düşecektir. Affın varlığının kabul edilebilmesi için kayıtsız şartsız bir irade beyanının mevcut olması ya da en azından affı gösterir fiili tutum ve davranışın gerçekleşmiş olması gerekir. Affın herhangi bir şekil şartı yoktur; af hususu sözlü, yazılı, örtülü ya da açık yapılabilir. Af ile birlikte kişinin dava hakkı düşecektir. Kişinin iradesi sakatlanmışsa, af geçersiz sayılacaktır. Af şarta bağlanamaz, eylem öncesi af yapılamaz. Kişinin ceza şikayetinden vazgeçmesi de af olgusu olarak kabul edilemez.

5. Boşanma Davasında Avukat Zorunlu mudur?

Yalnızca Boşanma Davası değil Türk hukukunda herhangi bir davanın avukatla yürütülmesi zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak burada şu hususu önemle vurgulamak gerekir ki; boşanma davası ve ferileri için hazırlanan dilekçeler mali ve hukuki uzmanlık gerektirdiği için hak kaybına uğramamak adına bir avukattan danışmanlık alınmasının faydası olacaktır.

6. Zina Sebebiyle Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Bu süreçte en merak edilen konulardan biri de boşanma davasının ne kadar süreceğidir. Boşanma süreci için gerekli evraklar hazırlandıktan sonra dava dilekçesi ve gerekli evraklar ile taraflardan birince dava açılarak duruşma günü alınır. Süreçler şehirlere ve şehirlerdeki mahkemelerin iş yoğunluğuna bağlı olarak değişeceğinden kesin süreler verilmemesi daha doğru olacaktır ancak çekişmeli boşanma davaları takribi 6-7 celse arasında sonuçlanmaktadır. Her celse arasındaki zaman davanın açıldığı şehre, iş yoğunluna, somut olaya ve dosyanın içeriğine göre değişmektedir. Bahsettiğimiz bu hususlar takribi 8 ay ile 1,5 yıl kadar sürmektedir.

7. Zina Sebebiyle Boşanma Davası için Gerekli Evraklar Nelerdir?

Öncelikli olarak davayı açan taraf, ne sebeple davayı açtı ise mevcut durumu izah eden dava dilekçesi ile birlikte dilekçe ekine; kimlik fotokopi ve dayandığı delilleri de eklemelidir. Bahse konu delillerden kasıt ise; varsa fotoğraf, mesaj görüntüler, video kaydı gibi sıralanabilir. Dava açan taraf eğer tanık deliline dayanmış ise mutlaka tanık listesini de dosyaya sunmalıdır.

8. Boşanma Davası Ücreti Ne Kadardır?

Dava vekalet ücreti; açmak istediğiniz davanın muhteviyatına göre belirlenecektir. Ancak Barolar Birliği tarafından düzenlenen ve her yıl yenilenen Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yayınlanmaktadır. Buna göre; hiçbir dava ve takipli iş AAÜT’de belirlenen tutarın altında kararlaştırılamaz.

9. Boşanma Davasından Feragat Mümkün müdür?

Boşanma davasından feragat mümkündür. Davayı açan taraf; karar verilince kadar her aşamada feragat iradesi gösterebilir, bu irade sunulan bir feragat dilekçesiyle olabileceği gibi sözlü olarak da beyan edilebilir. Eğer diğer tarafça karşı dava açılmamış ise; hakim feragat hususunda karar verir ve taraflar bu karar için istinaf yoluna gitmedikleri takdirde bu karar kesinleşecektir. Boşanma davalarında davayı açan tarafların davadan feragat etmesi ve affetmesi hususunda herhangi bir cezai yaptırımı yoktur.

Bülten ve Promosyon için E-postanızı Abone Olun

  • +905301385895
  • [email protected]
  • Sularbaşı Mahallesi, Hikmet Işık Caddesi, Şenyurt Sitesi, Kat: 5 No:516 Merkez/Sivas