Çekişmeli Boşanma Davası Nedir

Çekişmeli Boşanma Davalarının Sebepleri Nelerdir?

Boşanma sebepleri, Türk Medeni Kanununda Genel ve Özel boşanma sebepleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Taraflar, Çekişmeli Boşanma Davalarında bu sebeplerden biri ile dava açabileceği gibi başkaca sebepleri de öne sürebilirler. Başlıca Genel ve Özel Boşanma sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

Özel Boşanma Sebepleri

  • Zina Sebebiyle Boşanma (TMK m.161): Eşlerden birinin sadakatsizliği nedeniyle boşanma talep edilebilir.
  • Hayata Kast Sebebiyle Boşanma (TMK m. 162): Eşlerden birinin diğerine hayatına kast etmesi.
  • Pek Kötü Davranış Sebebiyle Boşanma (TMK m. 162): Eşin birbirine karşı çok kötü davranışları.
  • Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle Boşanma (TMK m. 162): Eşlerden birinin diğerine onur kırıcı davranışlarda bulunması.
  • Küçük Düşürücü Suç İşleme Sebebiyle Boşanma (TMK m. 163): Eşlerden birinin küçük düşürücü suçlar işlemesi.
  • Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebebiyle Boşanma (TMK m. 163): Eşin haysiyetsiz bir hayat sürmesi.
  • Terk Sebebiyle Boşanma (TMK m. 164): Eşin evliliği terk etmesi.
  • Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma (TMK m. 165): Eşin akıl hastalığı nedeniyle boşanma talep edilmesi.

Genel Boşanma Sebepleri

  • Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması (TMK m. 166/1): Evlilik birliğinin sürdürülmesi imkansız hale gelmişse, boşanma talep edilebilir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?

Anlaşmalı boşanma davalarında görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde, asliye hukuk mahkemesinde de dava açılabilir. Yetkili mahkeme ise Türk Medeni Kanununun 168. maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir:

“Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.”

Yani, boşanma davalarında tarafların yerleşim yeri mahkemesi veya son altı ayda birlikte ikamet ettikleri yer mahkemesi yetkilidir.

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Çekişmeli boşanma davası, yukarıda belirtilen sebeplerle açılabilir. Taraflardan biri dava açabileceği gibi, diğer taraf da karşı dava açabilir. Başvuru sırasında, başvuru harcı, peşin harç ve gider avansı yatırılmalıdır. Dava dilekçesi, dayanak deliller ve tanık listesi gibi gerekli belgelerle başvuru yapılır. Dava sürecinde bir avukattan danışmanlık almak, hak kaybı yaşanmaması açısından önemlidir.

Boşanma Davasında Avukat Zorunlu mudur?

Türk hukukunda boşanma davalarında avukat tutma zorunluluğu yoktur. Ancak, boşanma davalarının hukuki ve mali açıdan uzmanlık gerektirmesi nedeniyle, avukattan danışmanlık almak hak kaybını engellemek adına faydalı olacaktır.

Çekişmeli Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Çekişmeli boşanma davalarının süresi, şehre, mahkemelerin iş yoğunluğuna, somut olaya ve dosyanın içeriğine bağlı olarak değişebilir. Genellikle, çekişmeli boşanma davaları 6-7 celse arasında sonuçlanmaktadır. Bu süreç yaklaşık 8 ay ile 1,5 yıl arasında sürebilir.

Çekişmeli Boşanma Davası İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Dava açan taraf, dava dilekçesi ve kimlik fotokopisiyle birlikte dayandığı delilleri de sunmalıdır. Deliller arasında fotoğraflar, mesajlar, video kayıtları gibi kanıtlar yer alabilir. Ayrıca, tanık deliline dayanılıyorsa tanık listesi de sunulmalıdır.

Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti Ne Kadardır?

Boşanma davalarının vekalet ücreti, davanın içeriğine ve avukata göre değişir. Ancak, Barolar Birliği tarafından her yıl yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'ne göre belirli bir ücret aralığı bulunur. Bu ücret, davanın türüne göre değişiklik gösterebilir.

Çekişmeli Boşanma Davası Açmak İçin Ne Kadar Masraf Yatırmalıyım?

Boşanma davalarında harç ve avanslar, davanın dosyalanması için gereken zorunlu masraflardır. 2023 yılında maktu harçlar yaklaşık 1.135,70 TL'dir. Bu ücret, tanık ücreti, tebligat giderleri ve bilirkişi raporu gibi ek masrafları içermemektedir. Bilirkişi raporu talep edilmesi halinde, ekstra masraflar çıkabilir ve bilirkişi ücreti 1.500 TL civarındadır.

Çekişmeli Boşanma Davasından Feragat Mümkün müdür?

Ancak Yargıtayın son dönemdeki uygulaması ve kararlarına göre genel kurulun 4/5 çoğunluğu ile apartmana ait ortay yerlerin kiraya verilebileceği kabul edilmektedir.

Çekişmeli boşanma davasından feragat mümkündür. Davayı açan taraf, davadan feragat edebilir. Feragat dilekçesiyle ya da sözlü olarak yapılabilir. Eğer diğer taraf karşı dava açmamışsa, hakim feragat konusunda karar verir ve taraflar istinaf yoluna gitmezse bu karar kesinleşir. Feragat etmek, herhangi bir cezai yaptırıma yol açmaz.

Bülten ve Promosyon için E-postanızı Abone Olun

  • +905301385895
  • [email protected]
  • Sularbaşı Mahallesi, Hikmet Işık Caddesi, Şenyurt Sitesi, Kat: 5 No:516 Merkez/Sivas